Banan
Sidst opdateret d. x. xxxx, xxxx af Kim Emil Vesterbirk
Beskrivelse
De bananer vi oftest spiser rå er dessertbananer, typisk af sorten Cavendish og de adskiller sig fra madlavningsbananer.
En banan er en langstrakt, spiselig frugt - botanisk et bær - produceret af flere slags store urteagtige blomstrende planter i slægten Musa.
Bananer har, afhængig af sorten, en mild og sød, let syrlig smag. Jo mere moden den bliver desto mere fremtrædende bliver den næsten parfumerede sødme.
Siden mandag morgen den 5. maj 1952, hvor de første bananer kom til Danmark, er bananens popularitet i Danmark steget stødt. For bananer kan bruges på et utal af måder. Den kan nydes rå eller tørret som mellemmåltid eller snack. De kan blandt andet bruges i varme retter, bagværk, smoothies og desserter, som en del af morgenmaden eller helt simpelt, ovenpå et stykke rugbrød.
Og det er ikke kun i Danmark at bananen er populær. Bananen er nemlig så udbredt en afgrøde at den kun overgås af majs, hvede og ris.
Coop vurderer at vi i Danmark hvert år køber og spiser 320 millioner bananer. På verdensplan spises der årligt mere end 100 milliarder bananer.
Cavendishbananen, som udgør 99 procent af alle de bananer vi indtager i den vestlige verden, er dog sårbar overfor Pananmasyge. Samme sygdom udrydede næsten sorten Gros Michel, som i 1950'erne dominerede markedet som Cavendish gør det i dag.
Da den globale eksport af bananer er over 100 milliarder kroner, forsøger nogen at gøre Cavendish bananen resistent overfor Panamasyge. Andre går andre veje og det japanske firma D&T Farm har fremdyrket en en banan som kan dyrkes i klimaer helt ned til frysepunktet. På den måde kan man kraftigt udvide de områder hvor bananer kan dyrkes.
Bananer skal opbevares køligt, men ikke i køleskab.
Næringsindhold
Herunder kan du se kaloriertabellen for Banan.
Hvis -1 er angivet betyder det at værdien enten ikke er oplyst af producent eller ikke var tilgængelig på dataindsamlingstidspunktet.
Næringsindhold pr. 100 gram | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Energi i kilojoule | 396 kJ | ||||||||
Energi i kilokalorier | 93 kcal | ||||||||
Fedt | 0.2 gram | ||||||||
- heraf mættede fedtsyrer | 0.1 gram | ||||||||
Kulhydrat | 21 gram | ||||||||
- heraf sukkerarter | 0 gram | ||||||||
Kostfibre | 1.6 gram | ||||||||
Protein | 1.1 gram | ||||||||
Salt | 0 gram | ||||||||
Alkohol | 0 gram |
Energifordeling i procent
Herunder kan du se hvordan energien i Banan er fordelt på fedt, kulhydrat, fiber, protein og alkohol.
- Kalorier fra fedt 50%
- Kalorier fra kulhydrat 50%
- Kalorier fra protein 50%
- Kalorier fra fibre 50%
- Kalorier fra alkohol 50%
Allergener
Ingrediensliste
Banan
Ofte stillede spørgsmål
Hvor mange kalorier er der i
Indhold loades
Hvor meget fedt er der i
Indhold loades
Hvor meget kulhydrat er der i
Indhold loades
Hvor mange kostfibre er der i
Indhold loades
Hvor meget protein er der i
Indhold loades
Hvad er energifordelingen i
Indhold loades
Hvilke ingredienser er der i
Indhold loades