[av_fullscreen size=’no scaling’ image_attachment=” animation=’slide’ conditional_play=” autoplay=’false’ interval=’5′ control_layout=’av-control-default’ av_uid=’av-k2aew6zb’ custom_class=”]
[av_fullscreen_slide slide_type=’image’ id=’1572′ position=’center center’ video=’http://’ mobile_image=” fallback_link=’http://’ video_cover=” title=” custom_title_size=” custom_content_size=” caption_pos=’caption_bottom’ link_apply=” link=’lightbox’ link_target=” button_label=’Click me’ button_color=’light’ link1=’manually,http://’ link_target1=” button_label2=’Click me’ button_color2=’light’ link2=’manually,http://’ link_target2=” font_color=” custom_title=” custom_content=” overlay_opacity=’0.5′ overlay_color=” overlay_pattern=” overlay_custom_pattern=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-aq1qr’][/av_fullscreen_slide]
[/av_fullscreen]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-2dqvqm’]
[av_heading heading=’Hvem sætter standarden for hvornår en fødevare er økologisk?’ tag=’h1′ style=” size=” subheading_active=” subheading_size=’15’ margin=” margin_sync=’true’ padding=’10’ color=” custom_font=” av-medium-font-size-title=” av-small-font-size-title=” av-mini-font-size-title=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k2agrtbe’ custom_class=” admin_preview_bg=”][/av_heading]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-hrj0ar’]
[av_textblock size=” font_color=” color=” av-medium-font-size=” av-small-font-size=” av-mini-font-size=” av_uid=’av-k2aeymtb’ custom_class=” admin_preview_bg=”]
Mængden af økologiske fødevarer er i kraftig vækst i Danmark. Men hvem bestemmer egentlig hvornår en fødevare er økologisk?

Rent praktisk fungerer det på den måde at Landbrugsstyrelsen administrerer og kontrollerer regler for økologisk landbrugsproduktion og de tilhørende forsyningsvirksomheder. Når det kommer til akvakultur (dambrug, havbrug etc), forhandling og forarbejdning af økologiske fødevarer, så er det Fødevarestyrelsen der administrerer og kontrollerer reglerne.

Men selve lovgrundlaget på området er et fælles EU regelsæt – i form af forordninger. Altså er det EU’s medlemslande der i fællesskab bestemmer og fastsætter hvornår en fødevare lovligt kan være økologisk. Disse forordningerne består af detaljerede regler for import, mærkning, markedsføring, handel, produktion og forarbejdning af økologiske fødevarer.

Den danske økologilov giver Miljø og Fødevareministeriet formel tilladelse til at udføre EU økologilovgivningen. Det betyder at det er Miljø og Fødevareministeriet der praktisk fastsætter regler for mærkning af økologiske fødevarer, autorisation af økologiske virksomheder og markedsføring af økologiske fødevarer.

Man kan ikke sige økologiske fødevarer uden at sige Økologi-mærker

Som forbruger skal du kunne være sikker på at, de økologiske varer du køber, i sidste ende også er økologiske. Derfor er der strenge regler, grundig kontrol og ikke mindst mærkning af den økologiske var. Når det kommer til mærkning af økologiske fødevarer, er der to du skal kende.

Det danske Ø-mærke og EU’s økologi mærke.

Ø-mærket

Ø mærket

Ø mærket

Ø-mærket blev introduceret i 1989 og er en garanti for at et produkt er kontrolleret af de danske myndigheder.

Ø-mærket kan frivilligt sættes på fødevarer (men også økologiske nonfood-varer såsom juletræer, kattemad, hø, græsfrø osv.). Dog skal produktet være produceret under økologikontrol i Danmark.

Påsætning af Ø-mærket på økologiske fødevarer fra udlandet, skal ske Danmark  under kontrol af myndighederne.

Når det kommer til brug af Ø-mærket på fødevarer har Fødevarestyrelsen ansvaret for kontrol og regler. Derimod er det  Landbrugsstyrelsen der har ansvaret for administration og kontrol ved anvendelse af mærket på nonfood produkter.

EU’s økologi mærke

EU's økologimærke

EU’s økologimærke

Når EU’s økologimærke er påsat en fødevare, betyder det at produktet er økologisk og at produktion og kontrol sker efter EU’s økologiforordning. Produktet er kontrolleret udenfor Danmark, og ikke af de danske myndigheder – med mindre den også bærer det røde Ø.

Mærket skal suppleres med kontrolnummer og en angivelse af produktets geografiske oprindelse.

EU’s økologimærke sikrer at produktet kommer forseglet direkte fra producenten, at det lever op til EU’s kontrolkrav, at mindst 95 procent af produktets ingredienser (fra landbrug) er økologiske, samt at produktet er pakket og mærket i EU.

For økologiske fødevarer der færdigpakkes indenfor EU, er det obligatorisk at benytte EU’s økologimærke. Sådan har det været siden 1. juli 2010.

Link til lovgivningen på området

denne side på fødevarestyrelsens hjemmeside kan du finde en liste over dokumenter omkring den danske økologilovgivning på Fødevarestyrelsens område, den danske økologilov, samt EU’s økologiforordning.
[/av_textblock]
[/av_one_full]

[av_one_full first min_height=” vertical_alignment=” space=” custom_margin=” margin=’0px’ link=” linktarget=” link_hover=” padding=’0px’ border=” border_color=” radius=’0px’ background=’bg_color’ background_color=” background_gradient_color1=” background_gradient_color2=” background_gradient_direction=’vertical’ src=” background_position=’top left’ background_repeat=’no-repeat’ animation=” mobile_breaking=” mobile_display=” av_uid=’av-fxiogj’]

[av_codeblock wrapper_element=” wrapper_element_attributes=” codeblock_type=” av_uid=’av-k2aey0w5′ custom_class=”]

Økologiske fødevarer – FAQ.

Hvornår er en fødevare økologisk?

En fødevare er økologisk når den stammer fra en produktion der overholder økologireglerne. Forarbejdede fødevarer (pølser, brød, færdigretter, marmelader mm.) må ikke indeholde kunstige aromaer og sødestoffer. Og helt overordnet må økologiske fødevarer indholde langt færre tilsætningsstoffer end konventionelle fødevarer.

Hvem kontrollerer den økologiske fødevare?

Økologikontrollen aflægger, mindst 1 gang årligt, danske landbrug og virksomheder der producerer, forarbejder eller sælger økologiske fødevarer et kontrolbesøg. Kontrol udenfor landets grænser foretages ikke af de danske myndigheder.

Hvem sætter standarden for hvornår en fødevare er økologisk?

Det gør vi i EU gennem økologiforordningen. Et sæt stramme regler for produktion, mærkning, import, forarbejdning og markedsføring af økologiske produkter. Den danske økologilov giver Miljø og Fødevareministeriet formel tilladelse til at udføre EU økologilovgivningen.

Er det obligatorisk at bruge Ø-mærket?

Nej, det er frivilligt hvorvidt en producent vil bruge Ø-mærket som en del af deres markedsføring.

Er det obligatorisk at bruge EU’s økologimærke?

Siden 1. juli 2010 har det været obligatorisk at fødevarer færdigpakket indenfor skal mærkes med EU’s økologmærke.

[/av_codeblock]

[/av_one_full]